17 Mart 2008 Pazartesi

arıların durumu

12 mart tarihinde henüz açmamış olan erik ağacımız bugün tamamen çiçeklendi ve üzeri arı kaynıyor.Kovanlara polen gelişi gayet iyi.Dün yağmur yağmıştı bu sabahta hava güzel olunca nektar bile gelmeye başladı artık.Hava sıcaklığınında iyi olmasıyla bugün ikinci şuruplamalarını yaptım.Zayıf kovanlar hariç diğerlerine yaklaşık 400 ml şurup verdim.Bu sefer 1/1 oranında yaptım.






Ayrıca genel bir kontrol yaptım.Tüm kovanların anaları var ve gayet sağlıklılar.Yumurtalarda gayet düzenli bir şekilde atılmış.İlk tur arılar gözlerden çıkmış.Artık bal tüketimleri artmaya başlayacak ama şimdilik bir iki tanesi hariç yumurta alanının dışından itibaren fazlasıyla yeteck oranda bal var.






Bu anada geçen yıl bal verimi yüksek olan ana arılarımızdan bir tanesi. Bu yılda inşallah öyle olur.Şimdiki durumu ise 3-4 gün önce üçüncü çıtaya geçmiş. Havalar iyi giderse 4-5 gün sonra kışın sıkıştırmak için kovandan çıkarmış olduğum ballı ve polenli çeyvelerden ilave etmeye başlayacağım.Kumar(orman gülü) çiçeğinin açmasıyla nektar akışıda iyi olacak inşallah o zaman yeni mum takılmış çerçeve ilave edilecek.Şimdilik mum kabartacak kadar güçlenmedi ve elimdede temiz ballı polenli çıtalar var onları vermem lazım.




Bu resimde bayvarol uygulaması yapılan kovanlardan biri ve yumurtaya çerçevenin iç kısmına yumurta olan tek kovanım.Diğer kovanların hepsi önden geriye doğru genişletirken bu geriden ileriye doğru genişliyor. Neden olduğunuda pek anlamış değilim.

Not: Maalesef yalnız olunca pek iyi fotoğraflar çekilmiyor...

2 yorum:

  1. Türkiyenin herbiryanından böyle güzel gelişmeleri izlemek çok hoş bir duygu,başarılarınızın devamını diler,herşeyin gönlünüzce olmasını temenni ederim,kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Allah razı olsun.İnşallah bu yıl arılarımız ve arıcılarımız için iyi geçmsi dileklerimle...

    YanıtlaSil