30 Mart 2008 Pazar

Köydeki Arılarım

Dün, köyde bıraktığım 6 kovanı kontrol etmek için dayım ve iki akrabamla birlikte köye gitmek için sabah 6 da yola çıktık.Hava gayet güzeldi.Köyümüze gitmeden 10 km aşağıdan yollar kapalı olduğu için yolun geri kalanını yürüyerek gitmek zorunda kaldık.Benimde sırtımda 7 kg kek ve yiyeceğimiz vardı. kış boyu uzun mesafeli yürüyüşler yapmadığımız için aşırı derecede yorulduk.Tabi yürüdüğümüz yolların bazı kısımlarında çığlar vardı yürüyüşümüzü daha da zorlaştırdı.Ama arılarımın durumunu çok merak ettiğim için yorgunluk falan vız gelirdi.




Nihayet Köye yaklaştık sabah güneşi alan yerlerde kar çok az var ama geç alan yerlerde oldukça fazla.Yinede bu tariha göre oldukça az..

10 kmlik bir yolculuktan sonra bizimkiler iyice yorulmuşa benziyorlar.


Artık köy göründü...Tahminlerimizden de az kar var ve oldukçada kurak acil yağmura ihtiyaç var.Eğer böyle kurak hava devam ederse bu yıl balda olmayacak gibi.

Köye vardığımızda ilk işim arılara gitmek oldu.Köyde ayıların ulaşamayacağı ve giremeyeceği uygun yerimiz olmadığı için arıları farklı yerlere koymak zorundaydım.3-2-1 şeklinde dağıtmıştım.İlk olarak üç taneyi koyduğum yere gittim ve mutlu son arıların muhteşem bir şekilde çalışıyorlardı.Bunlarda kayıp çok şükür yoktu.Sonra diğerlerine baktım neyseki onlarda da ölen yoktu.Hava biraz rüzgarlı ama sıcaktı.Tabi arılar kapalı yerde oldukları için rüzgardan etkilenmiyorlar.




Hemen, kovanların keklerini vermek ve genel durumlarını bakmak için hazırlandım.
İlk Önce evin çatısında olan iki kovanı kontrol ettim bir tanesi ekim ayında vermiş olduğum keki tamamen bitirmişti diğeri ise çok az yemişti.ikisinde 10 çıtasında arı görünüyodu.Birinin kekinin çoğu hala durduğu için 2 kg kekin 1,5 kg'mını birine diğer yarım kg'mınıda öbürüne verip kapattım.Altta olanda keki tamamen bitiren kovandan bir görüntü.


Bunlardan Sonra diğerlerini kontrol ettim durumlar çok iyi İnşallah bundan sonra hava koşullarında bir anormallik olmazsa 1 ay içerisinde kat atarım.Tabi o zamana kadar çoktan katlık olurlar ama altlarını tam doldururlar katlarını öyle atarım.Tabi bende köye bir ay sonra anca giderim.O zamana kadar verdiğim keklerle idare edecekler.Ama kovanlarda bal var zaten çerçeve çıkarıp bakmadım ama üstten belli oluyordu.



Bugün Sabah 7:30 da rakım 2500 de arılar sahilde olandan çok daha iyi çalışıyorlardı. Çünkü saat 3 gibi köyden döndük sahildeki kovanlarda arı girip çıkmıyordu.Bunun için arıları bir kaç gün içinde iç kesimlere götürmeliyim.

17 Mart 2008 Pazartesi

arıların durumu

12 mart tarihinde henüz açmamış olan erik ağacımız bugün tamamen çiçeklendi ve üzeri arı kaynıyor.Kovanlara polen gelişi gayet iyi.Dün yağmur yağmıştı bu sabahta hava güzel olunca nektar bile gelmeye başladı artık.Hava sıcaklığınında iyi olmasıyla bugün ikinci şuruplamalarını yaptım.Zayıf kovanlar hariç diğerlerine yaklaşık 400 ml şurup verdim.Bu sefer 1/1 oranında yaptım.






Ayrıca genel bir kontrol yaptım.Tüm kovanların anaları var ve gayet sağlıklılar.Yumurtalarda gayet düzenli bir şekilde atılmış.İlk tur arılar gözlerden çıkmış.Artık bal tüketimleri artmaya başlayacak ama şimdilik bir iki tanesi hariç yumurta alanının dışından itibaren fazlasıyla yeteck oranda bal var.






Bu anada geçen yıl bal verimi yüksek olan ana arılarımızdan bir tanesi. Bu yılda inşallah öyle olur.Şimdiki durumu ise 3-4 gün önce üçüncü çıtaya geçmiş. Havalar iyi giderse 4-5 gün sonra kışın sıkıştırmak için kovandan çıkarmış olduğum ballı ve polenli çeyvelerden ilave etmeye başlayacağım.Kumar(orman gülü) çiçeğinin açmasıyla nektar akışıda iyi olacak inşallah o zaman yeni mum takılmış çerçeve ilave edilecek.Şimdilik mum kabartacak kadar güçlenmedi ve elimdede temiz ballı polenli çıtalar var onları vermem lazım.




Bu resimde bayvarol uygulaması yapılan kovanlardan biri ve yumurtaya çerçevenin iç kısmına yumurta olan tek kovanım.Diğer kovanların hepsi önden geriye doğru genişletirken bu geriden ileriye doğru genişliyor. Neden olduğunuda pek anlamış değilim.

Not: Maalesef yalnız olunca pek iyi fotoğraflar çekilmiyor...

12 Mart 2008 Çarşamba

Genel Durum

Artık bahar kendini iyiden iyiye göstermeye başladı.Erikler yavaş yavaş çiçekleniyorlar.Ama bu yıl çiçekler 2 hafta kadar geç açtı.Tabi ki arılarda yumurtaya geç başladılar.Böyle olunca ilk tur yavru arılar yeni yeni gözlerden çıkmaya başladı.Eğer hava koşullarında bir anormallik olmazsa sorun çıkmayacak. Şimdilik genel durumlar gayet iyi. 10 gün içerisinde armutlarda çiçeklenecek.Arılar için çok büyük bir polen kaynağı olacak.



Kovanların hepsinde yeterince bal var.İkinci şuruplarını vereceğim ama meteoroloji havanın 5-6 derece soğuyacağını söylüyor.O yüzden havaların açmasını bekleyeceğim.



10 Mart 2008 Pazartesi

arının üzerinde varroa

Varroanın arıya etkisi.. Arıyı son derece rahatsız eden bir asalak hemde çok kötüü.
Bir hafta önce bayvarol uygulaması ettim ama arıların üzerinde yine varroa var..

8 Mart 2008 Cumartesi

Perşembe günü arılara ilk şuruplarını (1/2 oranında ) vermiştim.Bugün kontrol ettim.Bir iki tanesi bitirmişti.Ayrıca genel bir kontrol yaptım.Tüm kovanlarda açık ve kapalı yavru mevcut durumda.En güçlü kovanımın 4 çerçevesinde açık ve kapalı yavru var.Bal durumları da gayet iyi..

Bazılarında arı sayısı az olmasına rağmen yumurta oranı arı mevcuduna göre yüksek. Havalar soğuduğunda inşallah yavru çürüklüğü oluşmaz..
Polen gelişi bugün baya iyiydi bende resimleme imkanı buldum.






Bu resim yağma yapmış kovanlardan bir çerçeve arıların olduğu alan tamamen bal dolu anaya yumurta atacak saha çok az bırakılmış..



Bu resimde ise ana arının yumurta koyabileceği boş göz yok. tamamen bal doldurmuş.

5 Mart 2008 Çarşamba

Karıncalar

Karıncalar tam bir faaliyet içerisindeler kovanların kapak altlarına yuva kurmak için hummalı bi çalışma gayretindeler..Karıncaları neyle kovanlardan uzaklaştırabilirim acaba?




Bugün hava sıcaklığı 20 derece civarında arılarda umduğum kadar hareketlilik yoktu.Galiba ağaçların henüz çiçek açmamasından kaynaklanıyor...